Echipa:

1.Todica Bogdan - Coordonator proiect
2.Surla Florina
3.Susanu Razvan
4.Trifan Daniela
5.Tudose Oana
6.Vatafu Anca
7.Voicu Simona


Profesori indrumatori:

Onea Emil
Atarcicov Carmen

Echipa

Echipa

Legenda intemeierii Romei


Romanii credeau că sunt urmaşii lui Aeneas, un troian care a reuşit să scape după distrugerea orasului său, Troia.

Mai apoi tot romanii credeau că Roma a fost întemeiată de Romulus. Romulus şi Remulus fiind copiii lui Rhea Silvia şi ai zeului Marte. De frică să nu-i ocupe tronul unchiul lor, regele Amulius, porunceşte ca copiii să fie abandonaţi pe râul Tibru. Copiii supraveţuiesc, fiind alăptaţi de o lupoaică şi mai apoi crescuţi de o femeie simplă. Ajunşi la maturitate, Romulus şi Remulus se răzbună pe unchiul uzurpador, punând pe tron pe bunicul lor. Drept răsplată primesc locul pe care Romulus va întemeia cetatea Roma.

Acestea sunt legendele care stau la baza formării poporului roman.

Imperiul roman a fost unul dintre cele mai puternice şi mai mari state ale lumii antice. Cea mai veche perioadă din istoria Romei este cunoscută în istorie sub denumirea de ,,perioada regalităţii”, care ar fi durat, potrivit tradiţiei, aproximativ două secole şi jumătate (753-509 Î.C.). La sfârşitul secolului al VI-lea Î.C. (potrivit tradiţiei romane în anul 509 Î.C.), la Roma s-a instituit republica, autoritatea regală fiind înlocuită prin aceea a doi magistraţi, numiţi la început praetori, iar apoi consuli, aleşi dintre patricieni, de către adunarea poporului.

Spre sfârşitul secolului I Î.C. Roma devenise unul dintre cele mai mari şi mai puternice state ale lumii antice.

Constantin cel Mare (306-337) a continuat reformele sociale şi politice ale lui Diocleţian; el a împărţit imperiul în patru prefecturi (Galia, Italia, Iliria şi Orientul), a mutat capitala la Constantinopol, oraş clădit de el. În anul 313 a dat edictul de toleranţă în favoarea creştinismului. Dar, sfâşiat de luptele interne pentru putere, de creşterea luptei de clasă, de atacurile popoarelor din afară, Imperiul roman nu mai putea să revină la vechea lui strălucire. La sfârşitul sec. al IV-lea, Theodosius (379-395) a realizat ultima reunire a imperiului sub o singură autoritate. După moartea sa, imperiul s-a împărţit definitiv în formaţiunile politice cunoscute sub numele de Imperiul roman de apus şi Imperiul roman de răsărit.

În anul 410 Roma a fost ocupată şi jefuită de vizigoţi, conduşi de Alaric şi în 455 de vandal,i conduşi de Genseric. În anul 476 ultimul împărat roman, Romulus Augustus, a fost detronat de Odoacru, comandantul mercenarilor germani.Pe teritoriul Italiei s-a constituit primul regat barbar. Imperiul roman de răsărit, adaptându-se, datorită unor condiţii speciale, dezvoltării istorice, s-a transformat, în urma unor procese complexe, într-un stat feudal cunoscut sub numele de Imperiul Bizantin, care a continuat să existe până în secolul al XV-lea.

31 de comentarii:

  1. eeh e bun da e mult de scris

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc mult imi este foarte de folos

    RăspundețiȘtergere
  3. Cam micut dar ma ajutat :X

    RăspundețiȘtergere
  4. multumesc imi trbuie maine la istorie asta.e lucrul pe care il cautam :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Cosminx5: Mulţumesc,l-am copiat pentru şcoală,mi-a trebuit la ora de latină...Dar nu tot,integral ca-să fie o pagină.
    Mulţumesc,
    Sper sa fie bun :D

    RăspundețiȘtergere
  6. E bun dar aveti greseli de exprimare (cacofonii „ca copii” ; „fiind inlocuita cu :aceea: a doi ...”-trebuia „cea”)... dar e bun ...

    RăspundețiȘtergere
  7. nu se scrie I.C se scrie I.H
    Hristos nu se scrie cu C

    RăspundețiȘtergere
  8. I-am dat o tzatza de cap si a lesinat.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu mi-a dat gaina ceruta si am violat-o

    RăspundețiȘtergere
  10. Am plecat cu scandura la plimbare.

    RăspundețiȘtergere
  11. sugeti cacatul de prosti ce lunga e

    RăspundețiȘtergere
  12. Foarte tare ! Imi trebuie poimaine la Istorie de citit si sper sa iau FB(10)

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumest foarte mult! Am luat 10 cu felicitari pentru acest referat.

    RăspundețiȘtergere
  14. Imi pare rau dar nu e asa ... cei doi se lupta si dupa aceea unul dintre ei castiga tronul :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Ma ajuta foarte mult :))
    Thank you! <3

    RăspundețiȘtergere